Meh Jenguk~Blog alin

Dapur Tanpa Sempadan...

Wednesday, June 29, 2011

Punca obesiti


Masa yang terlalu lama di depan televisyen dan komputer mengakibatkan golongan muda di negara ini mengalami obesiti, menurut Kementerian Kesihatan.

Pengarah Nutrisi Jabatan Kesihatan Awam, Rokiah Don berkata, golongan muda menghabiskan banyak masa mereka di hadapan skrin - sama ada menonton televisyen, bermain permainan video atau menggunakan komputer menyebabkan mereka cenderung kepada gaya hidup tidak aktif.
“Dalam era skrin ini, orang ramai banyak menghabiskan masa di depan skrin.

“Ini menyumbang kepada obesiti di kalangan golongan muda sebab output tenaga tidak seimbang dengan input tenaga atau makanan yang mereka makan," katanya kepada pemberita, Selasa.
Beliau berkata demikian selepas melancarkan Persidangan Persatuan Kajian Mengenai Obesiti Malaysia (Maso) 2011 Conference di sini.




.

6 Penyokong CHELSEA:

mcm ni lah on June 29, 2011 at 7:30 PM said...

berkenaan header blog baru saye tu saye tempah dengan fahmi mahat,. boleh check kat dalam blog saye ade banner sebelah banner lulu pages kat sebelah atas sekali,. rm20 je sebulan :)

shedameor on June 29, 2011 at 7:46 PM said...

patotla sheda gemok :P

AMMAR YASIR on June 29, 2011 at 8:21 PM said...

Nape Ammar tak gemuk pun?hehehehe

Tea on June 29, 2011 at 8:34 PM said...

mmg pn.. huhu..

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA on June 29, 2011 at 10:24 PM said...

setujuuuu sangat.. kerja kak adza pun mmg hari2 menulis dpn komputer.. sebab tu kak adza sekarang dah hampir sama dengan peti ais dua pintu.. kekeke

armouris on July 1, 2011 at 10:45 PM said...

lagi info tentang obesiti di SIHAT SELALU - Diet Tapi Tetap Gemuk Kerana Rendah BMR


 

Lulu pages Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!