Tuesday, April 23, 2019

Kenali 10 selebriti wanita Malaysia yang sebenarnya 'beauty with brain'


Kenali 10 selebriti wanita Malaysia yang sebenarnya 'beauty with brain' | PERASAN tak masyarakat kita masih gemar meletakkan label terhadap selebriti tempatan terutamanya artis wanita sebagai tidak berpelajaran tinggi malah ia seperti sudah menjadi satu kebiasaan! Kononnya artis tidak perlu belajar tinggi-tinggi untuk berjaya dan cukup sekadar 'menjual' wajah dalam mengecap populariti dan latar belakang pendidikan mereka bukan perkara penting. 'Well' gais! Tidak berapa lama lagi kita akan masuk ke tahun 2020 dan jangan dibawa sekali pemikiran sempit itu. Sebenarnya ramai artis Malaysia yang mempunyai pendidikan tinggi malah sampai ke tahap Doktor Falsafah (PhD) namun mereka memilih bidang seni bukan sahaja kerana ingin disanjung tetapi melihat dunia hiburan sebagai kerjaya. Figura mStar minggu ini menyenaraikan 10 selebriti wanita yang mempunyai latar belakang pendidikan mengagumkan!

1. Dr Soo Wincci, 34

Bekas peserta program Masterchef Selebriti Malaysia ini bukan sahaja seorang pelakon dan penyanyi berbakat besar malah seorang yang bijak dan mempunyai pelbagai ijazah dalam genggamannya. Pada 2016, Wincci menerima ijazah doktor falsafah (PhD) dalam bidang Pengurusan Perniagaan dari Universiti Terbuka Malaysia (OUM) selepas enam tahun menyiapkan tesisnya. Tidak cukup dengan itu, Wincci juga mempunyai Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari Universiti Reading, United Kingdom dan Ijazah Sarjana Pengurusan Perniagaan dari Universiti Sunshine, Coast, Australia. Ketika ini, Wincci sedang melanjutkan pengajian di sekolah muzik terkenal dunia iaitu Berklee College of Music di Valencia, Sepanyol dalam bidang Ijazah Sarjana Muzik. Pheww!

2. Yuna, 33

Lapan tahun lalu, Yuna mengambil keputusan memulakan karier nyanyiannya di Amerika Syarikat dan sejak itu pelbagai kejayaan dikecapi termasuk Chapters dinamakan sebagai album R&B Terbaik pada 2016 oleh Billboard. Di sebalik kejayaannya itu, sekiranya Yuna tidak meneruskan kerjaya dalam bidang seni dia kini mungkin seorang peguam berkaliber kerana mempunyai Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam.

3. Mira Filzah, 26

Mempunyai 4.4 juta pengikut di Instagram, nama Mira Filzah tidak perlu diperkenalkan lagi dan dia antara selebriti wanita yang sering mendapat perhatian tidak kira tentang karier mahupun kisah peribadinya. Seorang yang bijak menyusun strategi dalam kariernya, perkara itu bukanlah satu yang pelik kerana anak kelahiran Ipoh, Perak ini mempunyai Ijazah Sarjana Muda Perniagaan Antarabangsa dari Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam.

4. Nabila Razali, 27

Sebut sahaja Pematah Hati, kanak-kanak sehingga ke orang tua semua tahu lagu popular Nabila Razali itu dan populariti dikecapinya kini meletakkan dirinya sebaris dengan nama popular lain. Walaupun sering menerima kecaman netizen namun ramai tidak mengetahui Nabila sebenarnya pemegang Ijazah Sarjana Muda Senibina, Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang. Vroom Vroom!

5. Farah Nabilah, 27

Wajah yang jelita dan lakonan memberangsangkan dalam drama seperti Titian Cinta bersama Zul Ariffin dan Cik Reen & Encik Ngok Ngek bergandingan dengan Fikry Ibrahim melonjakkan nama Farah Nabilah. Sejak itu juga peminat lebih gemar untuk mengetahui kisah peribadinya termasuk ramai sukakan melihat gandingannya bersama Zul sehingga terlupa bahawa Farah sebenarnya mempunyai Ijazah Sarjana Muda Psikologi dari Kampus Malaysia Universiti Upper Iowa dan Universiti SEGi.

6. Lisa Surihani, 33

Seperti Yuna, pelakon Lisa Surihani juga mempunyai ijazah dalam undang-undang dari Universiti Aberystwyth Wales, United Kingdom. Walaupun tidak bekerja dalam bidang perundangan namun Lisa banyak bergiat dalam hal-hal berkaitan kebajikan dan kempen kesedaran selain sibuk menguruskan rumah tangga dan dua anaknya.

7. Wany Hasrita, 27

Lagu Menahan Rindu telah melonjakkan nama Wany Hasrita dalam kalangan penggemar muzik tempatan selain pernah dinobatkan sebagai Bintang Paling Popular pada Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) tahun lalu. Namun kejayaan terbesar anak kelahiran Perak ini apabila berjaya menggenggam segulung ijazah dalam bidang Sains Perubatan dari Universiti Pengurusan dan Sains (MSU) Shah Alam. Tidak mensia-siakan ilmu yang ditimba, Wany menggunakan pengetahuannya dalam bidang sains bagi mengeluarkan produk kecantikannya Jellyta by Wany Hasrita.

8. Najwa Latif, 24

Najwa Latif mengecap populariti menerusi lagu Muka Buku ketika usianya baharu 16 tahun namun dia tidak pernah mengabaikan pelajaran sehingga mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Ketika namanya berada di kemuncak penyanyi popular Najwa Latif mengambil keputusan melanjutkan pelajarannya di Universiti Antarabangsa Unitar (Unitar) dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL). Masih aktif menyanyi, Najwa kini mempunyai tanggungjawab baharu iaitu sebagai pensyarah di Unitar selain sedang menyambung pengajian di peringkat sarjana dalam bidang sama.

9. Che Puan Juliana Evans, 30

Pengalaman Juliana Evans dalam bidang seni sebenarnya cukup luas kerana sudah melibatkan diri sejak berusia 12 tahun sebagai hos, pelakon dan model. Jadi tidak hairan Juliana mengambil keputusan menyambung pelajarannya dalam bidang Filem, Video dan Media di Universiti Western Michigan, Amerika Syarikat.

10. Zahirah Mcwilson, 24 Nam

a Zahirah mungkin pernah terpalit dengan beberapa kontroversi namun ia tidak pernah mematahkan semangatnya untuk terus mencipta nama sebagai pelakon. Zahirah mungkin masih muda namun dia juga sudah mempunyai Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sumber Manusia dari Universiti Curtin, Perth Australia. -Mstar

.

0 Penyokong CHELSEA:

 

Lulu pages Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!