Bahan-bahan yang digunakan :
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan gula pasir
- 1/4 sudu teh garam
- 5 cawan santan sederhana pekat (daripada sebiji kelapa) sedikit pewarna merah, hijau dan esen ros/ pisang( setitik, dua)
2. Dalam satu mangkuk besar, campurkan tepung gandum, tepung beras, gula pasir dan santan. Gaul sebati dan tapiskan ke dalam bekas lain agar adunan sebati.
3. Bahagikan kepada 2 bekas. Untuk padan, kira secawan demi secawan. Kalau nak buat 7 lapis, bahagikan mengikut nisbah 3:4. Bahagian yang 4 cawan diwarnakan merah dan biarkan satu bahagian lagi hijau.
4. Letakkan garam di dalam adunan putih dan esen ros di dalam adunan merah.
5. Letakkan loyang di dalam pengukus. Tuangkan satu cawan adunan berwarna merah dan kukus selama 7-10 minit. Ulang proses.
6. Apabila siap, keluarkan daripada pengukus dan sejukkan.Masukkan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak..
.
9 Penyokong CHELSEA:
waaa sedap tu...
dah jadi cik mat gebu yaaaaa
nice sgt kaler kuih tu.. :)
lama x makan kuih lapis :)
bestny..xde kesempatan nk terai2..huhu
hebat lah Lulu masak memasak ni.. best..
p/s: Lulu, semalam emYu menang 2-1. keputusan Chelsea vs Stoke city apa cerita ya? aku gatal tangan dah nak mengomen ni... ekekekekekeke...
@Gen2Merah minggu keserian untuk the blues..ngee
salam..lulu sedap nyer...
buat sendiri eh...pandainya..:)
wah sedapnya....kalau kancil makan ini kuih...kancil akan makan satu lapis demi satu lapis...mahu menikmati keenakan kuih ini...
Post a Comment