Thursday, December 13, 2012

Pisang boleh diawet untuk kekal segar selama 2 minggu?


Ilmuwan China mendedahkan telah menemukan penyelesaian untuk mengawet pisang dan membuatkannya kelihatan selalu segar. Kulit pisang punya sifat yang hampir mirip dengan isi buah epal ketika dikupas. Warnanya akan cepat berubah menjadi coklat. Selain itu, isi buah pisang biasanya juga cepat lembek atau busuk. Kini, para ilmuwan China hadir dengan penemuan yang luar biasa. Hasil penemuan ini disampaikan oleh ilmuwan yang berasal dari Universiti Tianjin jurusan sains dan teknologi di 244th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society.

Apakah hasil kajian mereka? Sebuah lapisan hidrogel yang terbuat dari kitosan, zat yang berasal dari kulit udang dan ketam, telah terbukti dapat menunda pembusukkan pisang hingga 12 hari dan menjaga buah itu agar tetap segar. Lapisan ini disemburkan ke seluruh kulit pisang untuk membunuh bakteria yang menyebabkan pembusukkan, serta memanjangkan usia buah hingga dua minggu. -Nydailynews






.

1 Penyokong CHELSEA:

fifie on December 13, 2012 at 6:04 PM said...

Pisang kalau yang dah dikupas kulit mesti akan jadi lebam lebam cepat.

http://fifiesazuki.blogspot.com/2012/12/kekasih-wan-zack-haikal.html

 

Lulu pages Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!