Meh Jenguk~Blog alin

Dapur Tanpa Sempadan...

Friday, March 9, 2012

Aricco Jumitih menghidap Psoriasis.. siapa dia? Apa itu psoriasis?


ARICCO Jumitih mengangkat hampir tiga kali ganda berat badannya untuk memenangi pingat emas dalam Sukan Komanwel 2010. Tetapi hari ini, beliau begitu lemah dia sukar untuk membawa berat badan sendiri.
Lelaki berusia 22 tahun itu dipercayai menghidap penyakit psoriasis, sejenis penyakit kulit ketika ditemui di rumahnya di Menggatal, Kota Kinabalu.

"Saya rasa lemah, kebas dan sukar bagi saya untuk berjalan," kata Aricco, yang memenangi emas clean and jerk 62kg di New Delhi dengan lift 156kg.
Mukanya dan badan ditutup dengan ruam merah gelap manakala terdapat juga bengkak di sekeliling kaki dan lututnya.

Aricco berkata dia jatuh sakit selepas awal Disember apabila ruam yang terdapat pada muka yang akhirnya merebak ke bahagian-bahagian lain tubuhnya.

Beliau berada di latihan Kuala Lumpur dengan Majlis Sukan Negara ketika itu sebelum kembali ke Menggatal pada pertengahan bulan Disember. Pakar kini melakukan ujian dan memantau keadaan Aricco.
Pembantu Belia dan Sukan Datuk Jahid Jahim, yang melawat Aricco baru-baru ini, berkata dia akan mendapat semua bantuan yang diperlukan. "Saya sedih melihat keadaannya tetapi saya benar-benar berharap dia boleh melaluinya," kata Jahid.
Psoriasis boleh diwarisi melalui faktor genetik secara ‘polygenic’ atau autosomal dorminant with incomplete penetrance dan di HLA-C kromosom 6.

Faktor merangsang psoriasis
* Cahaya matahari
- Cahaya matahari merangsang 10 peratus daripada pesakit psoriasis walaupun sebahagian besar keadaan pesakit menjadi lebih baik dengan pendedahan cahaya matahari.
* Ubat-ubatan
- Ubat seperti beta blockers untuk rawatan darah tinggi dan sakit jantung, lithium untuk sakit psikiatri dan ubat untuk rawatan malaria juga boleh merangsang psoriasis.
* Jangkitan kuman
- Jangkitan seperti jangkitan sakit tekak oleh bakteria Streptococcus juga boleh merangsang ‘guttate psoriasis’.
* Fenomena ‘koebner’
- Trauma pada epidermis dan dermis seperti kesan garu, luka atau pembedahan akan menyebabkan psoriasis tumbuh di tempat tersebut. Fenomena ini dikenali sebagai fenomena ‘koebner’.

Proses pembentukan psoriasis
Psoriasis boleh berlaku atau terbentuk di mana-mana bahagian kulit, dari kulit kepala hingga ke hujung kaki termasuk bahagian kuku. Penyakit ini terjadi disebabkan abnormaliti pada sistem imuniti, atau lebih khusus pada sel limfosit T dari kumpulan sel darah putih.

Bagi kulit normal, proses penggantian kulit berlaku secara perlahan-lahan dan mengambil masa 28 hari sebelum sel mati itu tertanggal daripada badan. Dalam kes psoriasis, kecelaruan sistem imuniti badan akan mempercepatkan proses kitaran kulit kepada empat hari sahaja.
Ini menyebabkan sel kulit membahagi dengan cepat (secara berlebihan atau dipanggil proliferasi) iaitu 20 kali ganda dari kadar biasa.

Pada peringkat awal, psoriasis timbul dalam bentuk bintik kecil merah dan kemudian menjadi tompok merah.
Tompok merah ini kemudiannya menebal dan mengeras. Lapisan keras berkenaan seterusnya akan menjadi sel-sel mati berwarna perak (silvery scales).

Kepingan ini amat mudah dikopek, meninggalkan permukaan yang berdarah. Tompok-tompok ini juga berasa panas dan seperti terbakar.

Tahap penyakit
Tahap serangan psoriasis ditentukan berdasarkan keadaan fizikal dan keluasan kulit yang terlibat.
* Tahap ringan (mild)
- Serangan psoriasis yang melibatkan kurang daripada dua peratus permukaan kulit.
* Sederhana (moderate)
- Serangan yang melibatkan tiga hingga 10 peratus permukaan kulit.
* Teruk (severe)
Jika lebih 10 peratus bahagian kulit terlibat.

Kesan psoriasis
* Kesan psikologi
Pesakit psoriasis berasa malu dan tertekan dengan keadaan kulit bersisik dan merah terutamanya jika sisik-sisik psoriasis jatuh bertaburan di baju, tilam dan lantai.
Masyarakat yang tidak memahami penyakit ini akan menjauhi diri dari pesakit menjadikan pesakit terasing dan murung.
Ini mungkin kerana mereka tersalah sangka penyakit ini boleh berjangkit atau tidak selesa dengan keadaan kulit pesakit yang sedikit berbeza.
* Artritis
Pesakit psoriasis boleh juga mendapat masalah artritis yang disebabkan oleh psoriasis yang dinamakan psoriatic arthropathy.
Ia berlaku kepada lima peratus pesakit psoriasis. Jari tangan, kaki dan sendi-sendi seperti siku, lengan, bahu, lutut, buku lali dan punggung juga boleh menjadi sakit dan bengkak.

Rawatan
Banyak kaedah boleh digunakan untuk merawat psoriasis antaranya ubat sapu, ubat makan dan fototerapi.
Di antara ubat sapu yang digunakan untuk merawat pesakit adalah seperti kortikosteroid, vitamin D3, antralin, terapi dan tar arang.

Ubat makan pula adalah seperti retinoid, methotrexate, ciclosporin, hydroxyurea sementara fototerapi adalah rawatan yang menggunakan terapi sinar UVA atau UVB. Bagaimanapun, sehingga kini belum ada ubat dapat menyembuhkan sepenuhnya penyakit ini. 
.

Saya ada banyak..... anak patung


Gara-gara ditakdirkan tidak mampu hamil dan melahirkan anak, seorang remaja menghabiskan wang sehingga RM100,000 bagi membeli anak patung sebagai koleksinya.
Menderita penyakit sindrom ovari polycystic (PCOS), Vikki Andrews, 19, mula membeli anak patung tiga tahun lalu.

Media semalam melaporkan, Vikki disahkan doktor menghidap PCOS selepas dia menjalani pemeriksaan ketika dia berusia 16 tahun.
Tindakannya mengumpul pelbagai jenis dan bentuk anak patung menyebabkan bilik tidurnya kini dipenuhi objek berkenaan.

Digelar “anak patung kelahiran semula”, mainan itu diperbuat daripada plastik tetapi menggunakan rambut manusia.

Menurut Vikki, anak patung pertamanya bernilai RM1,000 dan diberi nama Charlotte.
Masih belajar dan bekerja sambilan di sebuah bar, Vikki berkata, dia menggunakan wang simpanannya yang dikumpul sejak berusia 14 tahun bagi menambah koleksinya. “Dalam tempoh seminggu selepas membeli Charlotte, saya membeli anak patung kedua sebagai ‘adik’ untuknya,” katanya.

Sejak itu, kata Vikki, dia semakin ghairah mahu mengumpul anak patung.
PCOS dianggap satu daripada masalah paling meluas dihadapi wanita di dunia.
Walaupun ia bersifat kompleks, ada bukti kukuh menunjukkan PCOS boleh dianggap sebagai antara penyakit genetik.

PCOS dianggap satu daripada punca utama gangguan kesuburan.
Sementara itu, tunang Vikki, Warren Bone, 19, tidak berminat dengan koleksi berkenaan.

Tidak cukup dengan itu, ibu bapa Vikki juga melarang dia membawa anak patung berkenaan ke ruang tamu rumah mereka di Newbury, Berkshire.

Namun, kata Vikki, kadang-kadang dia melanggar arahan itu.

“Sesekali saya membawanya ke tempat kerja untuk bermanja,” katanya. - TS

.

Sakitnya terkena air panas..


Seorang bayi nyaris maut selepas terkena setitik air teh panas, lapor media semalam.
Alexander Caven-Atack baru berusia 10 bulan apabila kesan kecederaan akibat titisan air panas itu dijangkiti kuman.

Akibat insiden itu, doktor terpaksa membuang 80 peratus daripada lapisan atas kulitnya dan dirawat di hospital. Kesan melecur akibat air panas itu dirawat doktor di Hospital Colchester, tetapi mereka terlepas pandang jangkitan yang berlaku.


Lima hari selepas itu, kulit belakang, tangan dan muka bayi terbabit mula melepuh dan menggelupas.
Dia dikejarkan ke unik kebakaran di Hospital Broomfield di Chelmsford dan doktor di situ terpaksa membuang 80 peratus daripada kulitnya.


Malah, ibu bapa Caven-Atack turut diingatkan, nyawa anak mereka mungkin terancam dalam pembedahan itu. Bagaimanapun, Caven-Atack kini pulih sepenuhnya. - DM


Alexander received the 10p piece-sized burn when he grabbed his father's cup of tea as they sat in the garden on September 3 last year.
'It tipped over him and over his bare legs,' Mr Caven-Atack said.
'I ran with him to the kitchen and took his clothes off straight away.'
The burn triggered the extremely rare Scalded Skin Syndrome, an infection caused by the bacteria Staphylococcus Aureus, and the youngster needed 13 days of hospital treatment.

.

Kerana menyintainya, saya minat Chelsea FC


Christine Bleakley telah mendedahkan bahawa dia tidak peduli tentang bola sepak, tetapi selepas berjumpa dan menjalankan hubungan cinta dengan Frank Lampard, dia kini menghadiri semua perlawanan dengan bapa Lampard.

Bleakley, yang terlibat dengan pemain bola sepak Chelsea dan England itu, mengatakan :


"Saya memiliki selendang dan topi besbol yang telah diberikan kepada saya apabila Chelsea memenangi Liga Perdana dan Piala FA pada tahun 2010. Mereka akan sentiasa mengingatkan saya tentang hari indah apabila pasukan dan isteri dan teman wanita menaiki bas dua tingkat dan peminat berbaris di jalan-jalan, " aninews memetiknya sebagai berkata.


"Sebelum saya bertemu dengan Frank, saya tidak tahu apa-apa mengenai bola sepak. Tetapi dari kali pertama saya pergi ke perlawanan dan menyaksikannya di stadium, ia adalah sangat menakjubkan. Saya pergi ke semua perlawanan dengan ayah, Frank, Frank Senior.. Saya sangat suka! "katanya.

P/S - So sweet... Lulu dah ada jersey, untuk beberapa musim, selendang, bendera, tuala kecil, mandi, aksesori kereta, key chain, owh banyak lagi, tapi takde topi lagi.. 

.

Kanak-kanak yang alah kepada cahaya matahari


Seorang kanak-kanak yang alah kepada cahaya matahari kini boleh melangkah keluar dari bayang-bayang di rumah sendiri. James Creag, 8, mengalami keadaan kulit yang teruk yang bermakna dia mesti menggunakan krim pada mukanya dan meliputi setiap inci tubuhnya dengan pakaian - sebaliknya siang boleh mencetuskan tindak balas yang pedih, walaupun dia rumah.

Tetapi kini, dia boleh sekurang-kurangnya berehat di rumah selepas pakar sebuah syarikat tempatan memasang tapisan tingkap. James, dari Salford, 2 tahun apabila ibu bapanya, Claire, 30, dan Daniel, 32, melihat tangannya teruk bengkak selepas bermain di taman pada hari yang cerah. Mereka bergegas membawanya kepada doktor dan diberitahu dia alah kepada rumput.

Dia telah diberikan ubat, tetapi gejala-gejala yang berterusan menyebabkan dia tetap mempunyai bengkak yang melampau pada muka dan tangan. James akhirnya didiagnos dengan protoporphiria teruk Eritropoiesis (EPP) apabila dia berusia empat tahun.
EPP adalah keadaan photosensitivity jarang berlaku yang menjejaskan salah satu dalam 300,000 orang.

James, yang pergi ke Beech Street Komuniti Rendah di Winton, Salford, perlu memohon krim khas dan mengambil tablet Beta-Caroten untuk mengelakkan kulit dari terbakar.
Claire berkata: 'Serangan berlanjutan antara lima dan tujuh hari dan sangat menyakitkan.


'Saya tidak boleh tahan melihat James menderita. Dia harus menggunakan krim dan memakai topi setiap kali dia pergi luar tetapi kadang-kadang dia akan marah.
"Ia adalah sukar baginya, terutama pada musim panas apabila orang merenung dan bertanya mengapa dia memakai jaket. '
Akhirnya tingkap Dermaguard telah didermakan dan dipasang dirumah.

Claire berkata rumah kini 'cerah dan selamat' buat James '.

Prof Lesley Rhodes, seorang pakar dalam dermatologi eksperimen di Salford Diraja di mana James dirawat, berkata: 'EPP adalah satu penyakit yang jarang berlaku dan teruk seperti kulit boleh menjadi sakit dan bengkak. Biasanya ianya sukar untuk didiagnosis.


.

iPad app that lets cats play with virtual ball of yarn and protect cheese from mice


Cat flaps have officially had their day.
It's the cat app that is the must-have feline gadget of today.
A new iPad app has been developed by the RSPCA in Australia to keep techno-moggies entertained.
The 'Affection Collection' is made up of Kitty Raid, where cats have to defend cheese from invading mice, Roller Kitty, where cats can play with a roll of virtual yarn, and Kitty Chef, a game where cats can become chefs.

Designers said they wanted to promote enrichment for cats and highlight their intelligence. A points scoring system helps owners know how well their moggie is performing.
The three games are never played twice in a row and move on automatically to keep the cats entertained for as long as possible.


It is hoped it could prove useful if cat owners are struggling to keep their pets indoors.
It is also the ideal playmate for lonely moggies.
RSPCA spokesman Michael Beatty said: 'This is a unique concept that RSPCA hopes will really help put cats in the limelight this month,

'Basically, you place your iPad on the ground, start the game and your cat or kitten can interact with it on his/her own terms.

'There are automatic features including reset and shuffle, making it easy for cats to navigate this game on their own, and keep them interested'.
It's not the first time cats have been allowed to play with iPads. Footage on You Tube shows moggies from all over the globe playing cat and mouse games with their owners.
The cats seem just as fascinated with the glow of the screen and the repetitive play as everyone else.


Soon pets won't even have to leave the house - or be forced to make their own fun with real toys.
Saxon Cameron, a student from Bond University, developed the app for the RSPCA, based in Queensland.
He said: 'This game I have designed you can put down so if you go out to work or to the shops; it’ll repeatedly shuffle through games so the cat will remain interested'.

'For us it is all about keeping indoor cats stimulated and excited because they have not got that natural environment to go hunting'.

.

Berita gembira buat kakitangan awam


Berita gembira buat 1.4 juta kakitangan awam apabila kerajaan semalam mengumumkan pelarasan gaji tujuh hingga 13 peratus bagi semua gred penjawat awam, selain kenaikan Elaun Sara Hidup (COLA).
Dalam pengumuman yang disiarkan secara langsung melalui TV1 dan TV3, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak turut mengumumkan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang diperkenalkan 1 Januari lalu tetapi banyak menimbulkan kontroversi, dibatalkan.
Kerajaan memutuskan penggajian kakitangan awam dikekalkan di bawah sistem Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang akan ditambah baik.

Pelarasan gaji berdasarkan Jadual Gaji Matriks (JGM) SSM itu menyaksikan Kumpulan Pengurusan dan Profesional serta Pelaksana Gred 1 hingga 54 menikmati pelarasan sebanyak 13 peratus.

Gred Utama dan Gred Khas C, B dan A akan menikmati pelarasan sembilan peratus, Turus III dan II (lapan peratus) dan Turus I serta Ketua Setiausaha Negara (tujuh peratus).
Selain itu, kadar COLA bagi kawasan B (di antara bandar dan pedalaman) dinaikkan daripada RM200 kepada RM250 sebulan, manakala untuk kawasan C (pedalaman) daripada RM100 kepada RM150.
Pelarasan gaji itu berkuat kuasa 1 Januari lalu yang mana penjawat awam akan menerima gaji tertunggak. Difahamkan, gaji baru akan dibayar sama ada akhir bulan ini atau bulan depan.

Ia antara tujuh keputusan diumumkan Perdana Menteri pada perhimpunan khas Penjawat Awam Bersama Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) yang dihadiri 15,000 penjawat awam, semalam.

Najib berkata, kerajaan faham SBPA mengundang keresahan, terkilan dan perasaan tidak puas hati dalam kalangan penjawat awam walaupun ia komited untuk mempertimbangkan semakan semula, pelarasan gaji atau satu bentuk saraan baru bagi menggantikan SSM pada tahun ini.

“Sebagai kerajaan yang merasai denyut nadi mereka (penjawat awam), sebagai kerajaan yang mendengar keluh kesah penjawat awam menerusi wakil mereka, CUEPACS, maka kita mengambil keputusan pada 12 Januari lalu supaya struktur saraan baru yang diperkenalkan, dikaji semula,” katanya.

Perdana Menteri berkata, keputusan yang diambil kerajaan itu adalah berdasarkan kepada saranan CUEPACS berkaitan saraan penjawat awam serta implikasi kewangan kerajaan yang mungkin terbabit.

“Anggota perkhidmatan awam adalah tiang seri keramat kerajaan, sebaik mana pun dasar digubal, betapa manfaat pun dasar digubal, ia tidak akan bermakna jika pelaksanaannya tidak berkesan atau tidak cekap (kerana) peranan penjawat awam sebagai pelaksana dasar adalah amat penting,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan peka dan prihatin dengan isu saraan yang dibangkitkan oleh penjawat awam yang menyaksikan semakan semula gaji perkhidmatan awam secara berkala dan yang terakhir dilakukan pada 2007 membabitkan kenaikan gaji antara 7.5 peratus hingga 35 peratus.

Najib berkata, dalam membuat keputusan, kerajaan perlu memikirkan langkah terbaik yang perlu mendahulukan kepentingan rakyat, tetapi pada masa sama faktor lain terutama keupayaan kewangan kerajaan, tidak diketepikan.

“Kerajaan amat mengharapkan kefahaman dan kerjasama penjawat awam untuk bersama-sama mengharungi dan mendepani cabaran ekonomi global yang tidak menentu walaupun kita telah berjaya mengeluarkan negara daripada gelora ekonomi global," katanya.

INFO: Keputusan lain yang diumumkan Perdana Menteri

Penubuhan suruhanjaya dianggotai oleh semua pihak berkepentingan mengkaji secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam Malaysia yang bukan saja membabitkan saraan, tetapi juga rupa bentuk perkhidmatan awam yang diperlukan negara pada masa depan.

Struktur gaji SSM akan diubah suai daripada Jadual Gaji Matriks kepada Jadual Gaji Minimum-Maksimum dengan kadar kenaikan gaji tahunan (KGT) bagi gred 1-54 ditetapkan di antara RM80 hingga RM320 mengikut gred. KGT bagi JUSA dan ke atas kekal menggunakan KGT SSM dengan pelarasan ikut peratus ditetapkan.

Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK), Bayaran Insentif Wilayah (BIW), Bayaran Insentif Pedalaman (BIP) dan Bayaran Insentif Subjek Pendidikan (BISP) dikekalkan.

Kerajaan mengekalkan keputusan penambahbaikan laluan kerjaya bagi guru berasaskan prinsip ‘time-based’ Pegawai Perkhidmatan Pendidikan seperti diumumkan dalam Bajet 2012. -BH

.

Dipenjara kerana baling selipar


Seorang bekas imam yang bertindak membaling sepasang selipar ke arah tiga hakim dihukum penjara selama setahun oleh Mahkamah Persekutuan setelah didapati bersalah menghina mahkamah.

Hakim Besar Malaya, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin yang mempengerusikan tiga panel hakim itu, berkata hukuman berkenaan adalah setimpal dengan tindakan Hoslan Hussin, 46, yang menjatuhkan maruah institusi kehakiman.
Beliau berkata, kesalahan yang dilakukan Hoslan adalah serius, tidak boleh dibiarkan serta perlu dibendung.
"Kamu sebagai pesalah, jika tidak dikenakan tindakan akan boleh menggugat kuasa mahkamah dan boleh menjatuhkan maruah mahkamah. Apa-apa kritikan yang hendak dibuat terhadap hakim hendaklah dibuat dengan munasabah dan baik, bukan dengan cara mengugut dan maki hamun.

"Mahkamah yang ada bidang kuasa perlu dihormati oleh semua pihak. Perlu dinyatakan bahawa tindakan prosiding yang diambil di dalam kes ini (menghina mahkamah) bukan untuk melindungi maruah kami secara peribadi tetapi adalah untuk melindungi maruah dan kewibawaan mahkamah yang mulia ini dalam sistem kehakiman di negara ini.

"Mahkamah perlu menjatuhkan hukuman setimpal dan berbentuk pencegahan untuk kepentingan awam," kata Hakim Zulkefli. - BERNAMA
.

Pengawal keselamatan maut digilis treler

Seorang pengawal keselamatan, yang baru pulang membeli ubat di sebuah farmasi, maut apabila motosikal yang ditungganginya bergesel dengan sebuah treler di Bulatan Tuan Padang di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman, berkata dalam kejadian kira-kira jam 11 pagi itu, Adnan Awang, 59, dari Kampung Sireh, maut di tempat kejadian akibat kecederaan teruk pada kepalanya.
"Beliau gagal mengawal motosikalnya yang bergesel dengan treler menyebabkan mangsa tercampak ke bawah badan treler dan kepalanya digilis," katanya ketika dihubungi di sini.
Azham berkata, ketika kejadian, treler itu menghala ke Jalan Sultan Ibrahim manakala Adnan pula dari arah Jalan Hospital.

Sementara itu, anak bongsu mangsa, Nor Adilah Adnan, 23, berkata bapanya ke farmasi berkenaan untuk membeli ubat bagi penyakit gout dan darah tinggi.

"Selepas ke kedai, bapa sepatutnya terus ke tempat kerja," katanya ketika ditemui di tempat kejadian. - BERNAMA


.

 

Lulu pages Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!